piątek, 15 kwietnia 2016

Czekoladowe ciastka z miętą


Tych ciasteczek nie polecam robić na co dzień. Zróbcie je jak przychodzą do Was goście. W przeciwnym razie zjecie je wszystkie sami...i to szybko. Wychodzi ich  na prawdę sporo (na zdjęciu już połowy nie ma bo nie doczekały) i są przepyszne. Próbowałam eksperymentować z tym przepisem ale najlepsze wychodzą jednak z oryginalnego. Tylko cukru dodaję mniej.


składniki:
-1/2 kostki masła (100g)
-2 jajka
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, może być też pełnoziarnista orkiszowa (250g)
-2/3 szklanki cukru pudru (ok 115g)
-5 łyżek kakao  (40g)
-1/2 szklanki posiekanych listków mięty (ok 10g)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok 5g)
-szczypta soli


Masło rozpuścić 3,5min/2poz/100°C.

Dodać jajka i wymieszać  30s/4poz.

Dodać resztę składników (mąkę, cukier, kakao, miętę proszek do pieczenia i sól) i wyrobić ciasto 40s/4poz. Składniki dokładniej się wymieszają jeżeli pomożemy sobie łopatką (kopystką) mieszając od góry przez otwór w pokrywie.

Ciasto przełożyć do miski (jest lepkie ale takie ma być) i włożyć na godzinę do lodówki.

Po godzinie:

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha i rozkładać na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układać za blisko bo trochę wyrosną i "rozleją się".  

Piec ok 12-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]