Dziś przepis podpatrzony na bardzo fajnym kanale youtube - Zdrowomania. Batoniki są naprawdę słodkie i mocno kokosowe. Nie da się ich zjeść za dużo. Z tych proporcji wyszło mi 8 batoników. Jeżeli będziecie je robić na imprezę możecie podwoić liczbę składników i wydłużyć czas miksowania ok 5 sekund.
składniki:
-1 szklanka wiórków kokosowych
-2 łyżki miodu
-3 łyżki oleju kokosowego
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
-3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 70% kakao)
Do naczynia miksującego wsypujemy wiórki i dodajemy miód, olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy 10s/5poz.
Masę wykładamy do płaskiego, prostokątnego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia, na grubość 1 cm. Wkładamy do zamrażarki na 15 minut.
Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy 30s/3poz/80°C i jeszcze 1min/1poz/80°C.
Połową rozpuszczonej czekolady smarujemy nasz blok kokosowy z jednej strony. Wkładamy na 10 minut do lodówki. Po ok 10 minutach nasza czekolada w lodówce zaschnie a w naczyniu miksującym jeszcze nie. Odwracamy wtedy blok na druga stronę i smarujemy resztą czekolady. Wkładamy do lodówki.
Po około 15 minutach wyciągamy z lodówki i kroimy na batoniki.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń