środa, 5 kwietnia 2017

Wegańskie rogaliki (mc+)

Bardzo lubię klasyczne, kruche rogaliki drożdżowe. Tym razem zależało mi jednak, żeby rogalikami mógł się objadać mój synek, który ma nietolerancje laktozy. Te nie są kruche ale i tak wyszły bardzo smaczne. Na przyszłość poeksperymentuje jeszcze z nadzieniem. Myślę, że w tej roli sprawdzą się też kostki gorzkiej czekolady lub świeże owoce.


składniki:
-2 i 1/2 szklanki mąki (375g)
-1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
-40g drożdży
-1/4 szklanki oleju (ok 65g) (u mnie z pestek winogron)
-5 łyżek cukru (50g) + jedna łyżeczka do drożdży
-1 słoiczek powideł



Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać łyżeczkę cukru, rozkruszone drożdże i mieszać 3min/2poz/37°C.

Dodać mąkę, olej, cukier i wyrobić ciasto 2 min/knead (interwał).

Ciasto przełożyć do miski i odstawić na ok pół godziny, żeby podwoiło swoją objętość.

Nagrzać piekarnik do 170°C.

Ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich rozwałkować na 1-2mm w kształt koła. 

Koła dzielić na 8 kawałków. Kłaść powidła, jak na zdjęciu, i zawijać w rogaliki.

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy.
Piec ok 20min.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]