sobota, 12 marca 2016

Zupa krem z pieczonych batatów


Uwielbiam bataty, więc jak tylko usłyszałam o takiej zupie to postanowiłam ją wypróbować. Nie zawiodłam się. Prawdziwy test zupa przeszła jednak przy mojej córce, która nie chciała jeść batatów... nawet w formie frytek z piekarnika.  Test uważam za zdany, więc śmiało mogę reklamować ten przepis. Jeśli ktoś chce, żeby zupa wyszła bardziej rozgrzewająca, może dodać jeszcze łyżeczkę imbiru.

składniki:
-3 bataty
-2 marchewki
-1 niewielki por (można zastąpić cebulą)
-3 ząbki czosnku
-2 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka kurkumy
-sól

 do podania
- jogurt naturalny lub mleczko kokosowe
-pietruszka



Piekarnik nagrzać do 200°C.

Bataty i marchewki obrać, pokroić na talarki i rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Spryskać je odrobiną oliwy z oliwek i oprószyć solą.  Na blachę dołożyć także trzy ząbki czosnku nie obrane z łupinek.  Piec ok. 20-25 min aż warzywa zrobią się miękkie.

Białą część pora rozdrobnić 10s/5poz. Zgarnąć na dno naczynia, dolać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić 3min/1poz/SF (varoma, 120°C ).

Upieczone warzywa i obrany czosnek przełożyć do naczynia miksującego. Zalać gorącą wodą tak żeby pokryła wszystko i podgotować 5min/1poz/100°C.

Dodać łyżeczkę kurkumy i zmiksować 20s/2-10poz (podkręcić w trakcie miksowania). Przed rozpoczęciem miksowania należy dokładnie sprawdzić czy mamy dobrze zakręcony otwór w pokrywie!

Podawać z jogurtem naturalnym lub mleczkiem kokosowym (wersja dla wegan) i pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]