W zamrażarce warto zawsze mieć przygotowany bulion bądź kostki warzywne. Zrobienie smacznej, aromatycznej zupy czy sosu zajmuje wtedy dużo mniej czasu. Ja do moich kostek nie dodaję soli wychodząc z założenia, że potrawę mogę dosolić w każdym momencie. Nie potrzebny mi także konserwant ponieważ moim konserwantem jest zimno. Jeżeli nie macie wszystkich składników nie przejmujcie się i zróbcie z tych, które macie. Do kostek możecie dać także inne ulubione warzywa, które znajdziecie w lodówce. Ja do swoich dodałabym jeszcze seler, ale moja córka jest uczuleniowcem.
składniki:
-4 nieduże marchewki
-2 nieduże pietruszki
-1 por (biała część)
-1 cebula czerwona bądź żółta
-5 pomidorów suszonych
-3 ząbki czosnku
-1 pęczek natki pietruszki
-1 gałązka rozmarynu
-1 łyżeczka lubczyku suszonego
-1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
-1 łyżeczka oregano
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 szklanki wody
Warzywa obrać bądź dokładnie wyszorować. Jeżeli mamy żółtą cebulę można opalić ją nad płomieniem. Wszystko pokroić na większe kawałki.
Warzywa, zioła i przyprawy umieścić w naczyniu miksującym i rozdrobnić 20s/6poz.
Dolać oliwę z oliwek, wodę i gotować 30min/2poz/100°C.
Na koniec jeszcze raz zmiksować 1min/7poz.
Po przestudzeniu koncentrat przelać do pojemników na lód i zamrozić.
Po zamrożeniu kostki można wyjąć z pojemniczków, przesypać do torebki i nadal trzymać w zamrażarce.
Swietny pomysł. Juz dzis bede muec swojego MC. Przeglądam przepisy, szukam inspiracji. Dziekuje za bloga. Jest super :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa jak teraz mają się te kostki do zrobienia bulionu? jakie proporcje (mniej więcej) na ile wody?
OdpowiedzUsuńDzieki za ten przepis, sprawe bulionu do zup i potraw rozwiązana raz na zawsze :)
OdpowiedzUsuńKostki wyszły super!
OdpowiedzUsuń