poniedziałek, 21 marca 2016

Lasagne wegetariańska


Dziś bardziej czasochłonne danie czyli znak, że gotował mąż. Na niedzielny obiad zaserwował nam lasagne we włoskich barwach. Potrawy wychodzi sporo i jest bardzo sycąca więc trzeba ją liczyć na parę dni albo  zaprosić gości.


 składniki:
-1 opakowanie makaronu do lasagne (500g) 

warstwa zielona - szpinakowa
-2 opakowania szpinaku w liściach (2 x 450g)
-1 serek sałatkowy (feta/favita)
-2 ząbki czosnku

warstwa biała - serowa
-3 opakowania serka ricotta (3 x 250g) 

warstwa czerwona - pomidorowa
-1 mała cebula
-3 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka cukru
-2 puszki pomidorów
-2 łyżeczki ziół prowansalskich

beszamel
-1/4 kostki masła (50g)
-1 czubata łyżka mąki pszennej 
-1 szklanka mleka
-sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa

Podkłady do lasagne zanurzyć w ciepłej wodzie i pozostawić na pół godziny.

warstwa zielona - szpinakowa

Czosnek rozdrobnić 5s/10poz.
Dodać jedno opakowanie szpinaku lekko rozmrożonego, 2 łyżki wody i rozmrażać 10min/1poz/100°C. Po tym czasie dodać resztę szpinaku (może być zamrożony), serek sałatkowy i dalej podgrzewać 10min/1poz/100°C.


warstwa czerwona - pomidorowa

Cebulę rozdrobnić 5s/5poz. Dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i łyżeczkę cukru i zeszklić 5min/1poz/SF (varoma). dodać pomidory z puszek, zioła prowansalskie i gotować 10min/1poz/100°C.

beszamel

W naczyniu umieścić masło i rozpuścić 3min/1poz/100°C. Dodać kopiastą łyżkę mąki, pół łyżeczki soli i pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej i podsmażyć 3min/1poz/100st. Następnie bardzo powoli przez otwór w pokrywie dodawać mleko (najlepiej letnie) 3min/1poz/100st.

Piekarnik rozgrzać do 180°C

Dno blaszki (u nas 20x30cm) bądź naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Wyłożyć, wyjęte z wody podkłady lasagne jeden obok drugiego. Przykryć je warstwą szpinakową. Wyłożyć kolejne podkłady i przykryć je serkiem ricotta. Na kolejne wyłożyć warstwę pomidorową a na ostatnie wylać beszamel.

Piec przez 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]