sobota, 12 marca 2016

Wegańska szarlotka

Wegańska szarlotka

Tę szarlotkę zrobił mój mąż. Mobilizuje mnie on do rzucenia nabiału (karmię piersią i odstawienie nabiału zasugerowała pediatra) i zaproponował mi wersję w pełni wegańską. A jak już postanowił zrobić ciasto bez masła to jeszcze sięgnął po zdrowsze zamienniki mąki pszennej, żeby było ciekawiej. Po pierwszym spróbowaniu nie byłam jeszcze do końca przekonana. Powiedziałam, że trzeba coś poprawić, po czym wciągnęłam całe ciasto praktycznie sama. Teraz uważam, że nic w nim zmieniać nie trzeba. Jest leciutkie i uwielbiam w nim drobinki migdałów do chrupania.

Składniki:

Ciasto i kruszonka:
-1 i 1/2 szklanki płatków migdałowych (150g)
- 2/3 szklanki płatków owsianych
-2/3 szklanki mąki pełnoziarnistej, np. orkiszowej
-8 łyżek oleju z pestek winogron
-1 i 1/2 łyżki cukru nierafinowanego
-1 łyżeczka skórki cytrynowej 
-szczypta soli

Nadzienie:
-6 dużych (ok. 1,2kg), twardych, kwaskowatych jabłek (np. jonagold, granny smith, gloster, idared)
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-łyżka cukru nierafinowanego
-2 łyżeczki cynamonu


Suche składniki ciasta miksujemy 5s/10poz.

Dodajemy olej i jeszcze mieszamy 1min/2poz. 1/3 zawartości odsypujemy (kruszonka na później).

Do pozostałych 2/3 dodajemy ok.1/2 szklanki wody (ciasto może być lekko lepkie, ale nie za suche) i mieszamy 1min/2poz. Powstałym ciastem wyklejamy blachę przykrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 10 min w 180°C.

Jabłka obieramy i kroimy w cząstki. Rozdrabniamy 10s/6poz.

Dodajemy cukier i cynamon. Podgrzewamy 3min/3poz/100°C.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy jeszcze 2min/3poz/100°C.

Przygotowanymi jabłkami przykrywamy podpieczony spód ciasta.

Na jabłka rozsypujemy odłożoną na początku kruszonkę i pieczemy jeszcze 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

4 komentarze:

  1. Wegańska szarlotka? Zawsze na tak! Uwielbiam :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny mąż :)
    Ciacho wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlasnie mu przeczytałam Twój komentarz i strasznie się ucieszył :))

      Usuń
  3. Moim zdaniem szarlotka jest jednym z ciast, które przygotowuje się najprościej. Żeby ją zrobić tak na dobrą sprawę nie potrzeba mieć nawet żadnych urządzeń cukierniczych (szczególnie, jeśli zdecydujemy się wykonać szarlotkę sypaną).

    OdpowiedzUsuń

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]