niedziela, 6 marca 2016

Indyk słodko - kwaśny w cieście francuskim


Dziś niedziela więc gotuje mąż a jego propozycja  to koperty z indykiem w środku. Zrobił cztery duże porcje ale moim zdaniem spokojnie można spróbować zrobić więcej mniejszych i podawać jako przekąskę na imprezie. Nadadzą się na pewno ponieważ świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

 Składniki:

- filet z indyka, ok. 400-500g - 4 plastry o grubości ok. 1 cm
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
 
morelowy sos słodko - kwaśny
- 1 szklanka konfitury morelowej (najlepiej bez cukru, jak najwięcej owoców) ew brzoskwiniowej
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soku cytrynowego lub octu winnego
- 2 łyżeczki oliwy
- szczypta soli i pieprzu



Składniki na sos mieszamy 3min/2poz/80°C

Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów, odrobinę większych od sznycli z indyka - w razie potrzeby można je delikatnie rozwałkować. 

4 prostokąty smarujemy sosem, przykrywamy indykiem, na którego także nanosimy sos. Pozostałe 4 prostokąty nacinamy w poprzek co ok. 1 cm zostawiając po 1 cm od brzegów ciasta. Przykrywamy mięso i zlepiamy boki. 

Koperty smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 210°C piekarnika.

Pieczemy ok. 15-20 min (do zezłocenia ciasta).

1 komentarz:

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]