piątek, 4 marca 2016

Kokosowe ptasie mleczko z wiśniami w polewie czekoladowej



Jako produkt uboczny wczorajszego sosu do mięsa zostało mi pół puszki mleczka kokosowego. Sosu na blogu niestety nie uświadczycie, bo nie wyszedł. Za to ptasie mleczko udało się wspaniale. Z tych proporcji wyszły mi trzy pucharki. Jeżeli będziecie robić je dla gości polecam podwoić składniki.

składniki:
mleczko
- 1 szklanka mleczka kokosowego
-1 mały kubeczek (180g) śmietany 18% lub 12%
-2 łyżki cukru pudru
-3 łyżeczki żelatyny

polewa
-2 łyżki masła
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (u mnie 70%)

-garść wiśni (lub innych owoców)


Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. 

Do naczynia miksującego włożyć motylek. Wlać mleczko kokosowe, śmietanę, cukier i ubijać 4min/4poz.

Następnie, nadal ubijając 2min/2poz, przez otwór w pokrywie powoli wlać żelatynę.

Mleczko odlać do salaterek i włożyć do lodówki na parę godzin.

2 łyżki masła rozpuścić 3,5min/2poz/100°C. Dodać czekoladę podzieloną na kostki i dalej rozpuszczać 2,5min/1poz/100°C.

Na mleczko wyłożyć wiśnie lub inne owoce i zalać czekoladą. Schłodzić pół godziny w lodówce.

Uwaga. Jeżeli Wasze mleczko ma konsystencję stałą a nie płynną rozpuśćcie je najpierw 2min/2poz/80°C


2 komentarze:

  1. Mmm, cudownie ten deserek wygląda :)
    Następny sos z pewnością będzie zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje :) A z sosem to była wina cebuli która zrobiła się gorzka... Musze potrenowac z nią ;)

      Usuń

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]