wtorek, 2 lutego 2016

Chlebek bananowy

Przyszedł czas, żeby zamieścić na blogu pierwszy "słodki przepis". Będzie to nasz domowy, ulubiony chlebek bananowy. Bardzo polecam go jako ciasto dla dzieci. Ja dodaję do niego trochę cukru ale można z niego zupełnie zrezygnować bo ciasto i tak jest słodkie dzięki bananom.

składniki:
-3 spore, dojrzałe banany
-1/3 szklanki oleju z pestek winogron (nada się też inny olej)
-1/4 szklanki cukru trzcinowego
-1 jajko
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-sól


Banany zmiksować 10s/5poz. Dodać olej i cukier, wbić jajko i mieszać 10s/3poz.
Następnie dosypać mąkę z wmieszaną sodą i szczyptą soli.  Całość mieszać 30s/3poz.

Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki i piec 60min na 170°C.
Po tym czasie można sprawdzić patyczkiem czy już się nie lepi.

Można do środka dodawać rodzynki, żurawinę bądź orzechy ale my najbardziej lubimy gładkie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]