niedziela, 28 lutego 2016

Kremowa zupa kukurydziano-kokosowa


W weekendy w gotowaniu pomaga mi mąż. Tak więc sobotnio - niedzielne wpisy na blogu zdominuje męska kuchnia. Dziś pyszna, gęsta, kremowa zupa. Jej smak przypomniał mi indyjskie potrawy, których próbowałam pracując w hinduskiej restauracji.


Składniki:
- 1 średnia puszka kukurydzy konserwowej (ok. 1,5 szklanki kukurydzy bez zalewy)
- 2 małe cebulki szalotki (ew. mała czerwona cebula)
- 3 średnie ziemniaki
- 1/4 kostki masła
- 1 szklanka mleka kokosowego
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, curry, kurkuma, imbir mielony

Rozdrabniamy cebulę 5s/5poz, łopatką spychamy ją na dno naczynia, dodajemy łyżkę masła i podsmażamy 3min/2poz/100°C.

Dorzucamy kukurydzę i resztę masła i całość podgrzewamy jeszcze 7min/1poz/100°C.

Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy wodą tak, by przykryła prawie równo składniki. Doprawiamy ok. 1 płaską łyżeczką soli i po 1/2 łyżeczki pozostałych przypraw a następnie gotujemy 10min/1poz/100°C.

Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze raz 10min/1poz/100°C. Na koniec kremujemy 8s/turbo.

Podajemy z pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypane delikatnie papryką - słodką lub ostrą, wg uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]