Dziś przychodzę do Was z wytrawnymi muffinami. My zajadamy je zamiast kanapek na śniadanie i kolację. Sprawdzą się też idealnie jako przekąska na imprezę. Polecam podawać je z sosem czosnkowym lub słodkim chilli.
Składniki:
-1 papryka czerwona
-1 cebula czerwona
-1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 opakowania sera feta (ok 200g)
-1 szklanka mleka
-1/4 szklanki oleju (ja dodaję z pestek winogron)
-2 jaja
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (bądź sody)
-pieprz
-zioła prowansalskie
Cebulę rozdrobnić 10s/5poz. Następnie dodać paprykę i miksować 8s/5poz.
Warzywa przełożyć do miseczki a naczynie miksujące opłukać.
Założyć motylek, wbić dwa jajka i ubijać 30s/4poz.
Dodać mleko i olej i nadal ubijać 30s/4poz.
W innym naczyniu mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Z naczynia miksującego wyciągnąć motylek, dodać poszatkowane warzywa, mąkę i ser feta.
Całość miksować 20s/4poz.
Ciasto przelać do foremek na muffiny i piec ok 30min w temperaturze 180°C.
Hej.To jest przepis na 12 szt ? Foremki wypełniać do połowy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńForemki wypełniać w ok 2/3. Niestety nie zanotowałam ile sztuk mi wyszło a teraz nie pamiętam.
Usuń