Od jakiegoś czasu eksperymentuję z ciastem z płatków owsianych. Jest ono zdrowe - zawiera mnóstwo błonnika. Nadaje się też dla alergików ponieważ nie zawiera pszenicy, mleka ani jaj. Mi bardzo smakuje ale nie wiem czy wielbicielom tradycyjnych słodkości też będzie. Jest dosyć ciężkie i mało puchate. Do tego ja robię je z małą ilością cukru a czasem nawet bez.
składniki:
-3 szklanki płatków owsianych górskich
-1/3 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić go miodem bądź pominąć)
-1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-2 jabłka
-szklanka wody (można zastąpić sokiem jabłkowym)
-4 łyżki oleju z pestek winogron
-1/2 szklanki żurawiny (opcjonalnie)
W suchym naczyniu zmielić 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych na mąkę przytrzymując przycisk turbo ok 5s. Dodać resztę płatków, cukier, sodę, szczyptę soli i zamieszać 15s/4poz.
Składniki suche odsypać do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wrzucić dwa nieobrane jabłka (podzielone na ósemki, bez gniazd nasiennych) i rozdrobnić je 15s/8poz.
Następnie dodać składniki suche, wodę, olej i wymieszać 45s/4poz.
Piec ok 60min w 180°C do tzw. suchego patyczka.
Ja czasem robię je w keksówce i po wystygnięciu przekładam powidłami a czasem w małej tortownicy i wtedy dodaję żurawinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]