To jest moje pierwsze w życiu samodzielnie przygotowane masło. Trwało to tylko 4 minuty i mój udział w porównaniu do udziału Monsieur Cuisine był znikomy, ale i tak pękam z dumy.
składniki:
-400ml opakowanie śmietanki 30%
-mały pęczek koperku
-mały pęczek pietruszki
-10 listków bazylii
-ząbek czosnku
Umyte i wysuszone zioła (bez łodyżek) wraz z ząbkiem czosnku zmiksować 10s/10poz.
Założyć mieszadło, dolać śmietanę i ubijać 2 min/4poz. Po tym czasie zgarnąć masę łopatką na dno naczynia i jeszcze raz ubijać 2min/4poz. Moment ubicia masła na pewno nie pozostanie niezauważony, ponieważ kiedy oddzieli się maślanka dźwięk wydobywający się z urządzenia wyraźnie się zmienia.
Maślankę należy odcedzić przy pomocy koszyczka i z pulpy uformować osełkę (odciskając jak najwięcej maślanki). Gotowe masło, zawinąć ciasno w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
Ja od razu przygotowałam grzanki ziołowe. Posmarowałam białe pieczywo świeżym masłem, pokroiłam i wsadziłam do piekarnika na 10 min, 200°C.
Dla mnie wszystko co zawiera czosnek jest dobre :-]
OdpowiedzUsuńJak mi miło zobaczyć komentarz od Ciebie! Ostatnio obejzalam wszystkie Twoje filmiki :))
Usuń