niedziela, 24 stycznia 2016

Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim



Skoro w poprzednim poście była mowa o szpinaku to może teraz pokaże Wam przepis na prosty, szybki i smaczny obiad ze szpinakiem. 

składniki:
-opakowanie ciasta francuskiego
-opakowanie szpinaku mrożonego (450g, liściasty lub rozdrobniony)
-mała cebula
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-2 łyżki śmietany
-ser mozarella albo feta (opcjonalnie)
-suszone pomidory (opcjonalnie)
-jajko
-sól
-pieprz

Formę do tarty (bądź jeśli ktoś nie ma tortownicę) wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie dno wyłożyć ciastem francuskim zostawiając sobie resztę na późniejsze wyłożenie boków oraz ewentualnie dekoracyjną kratkę. Ciasto podpiec w piekarniku 10 min na 200°C.

Cebulę z czosnkiem poszatkować w Monsieur Cuisine 10s/10poz. Poszatkowane warzywa ściągnąć łopatką na dno urządzenia, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklić 3min/2poz/100°C.

Dodać zamrożony szpinak z  2 łyżkami wody i rozmrażać go 15min/2poz/100°C.

Następnie dodać śmietanę, zamieszać (10s/4poz) i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Żeby sprawdzić czy jest dobrze doprawione dodajemy przyprawy, mieszamy (10s/4poz) i próbujemy. Na koniec dodać roztrzepane jajko i zamieszać 20s/2poz.

Do podpieczonego spodu tarty dołożyć boki z ciasta francuskiego i wylać farsz. Na górze ułożyć plasterki sera mozarella bądź feta i suszone pomidory. Jeżeli zostanie nam ciasta francuskiego można  z pasków ułożyć dekoracyjna kratkę. 

Ser i pomidorki można także dodać w środek farszu wtedy dokładamy je razem ze śmietaną. Ja tym razem właśnie tak zrobiłam, ponieważ zostało mi dość ciasta (paczka xxl) na dekoracyjna kratkę.

Całość piec w piekarniku jeszcze 15 min na 200°C.

Dobrze smakuje podane z sosem czosnkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]