wtorek, 26 stycznia 2016

Pesto ze świeżych pomidorów (Trapanese)



Dziś przepis na pyszne pesto ze świeżych pomidorów. Podpatrzone na blogu Jadłonomii i troszkę uproszczone. Pomysł na szybki obiad, także dla dzieci.

składniki:
-opakowanie ulubionego makaronu do spagetti
-1 i 1/2 szklanki pomidorków koktajlowych
-1/2 szklanki migdałów (w słupkach bądź płatkach)
-ząbek czosnku
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżeczki suszonej bazylii (lub 10 listków świeżej)
-sól
-pieprz


Makaron ugotować al dente.

Migdały uprażyć na suchej patelni i zmiksować w Monsieur Cuisine 5s/10poz. Dodać resztę składników i jeszcze raz zmiksować 15s/10poz. 

Pesto jest gotowe i można je od razu połączyć z gorącym makaronem i jeść. 
Ja jednak makaron gotowałam wcześniej więc, żeby nie jeść całkiem zimnego dania, podgrzałam pesto 5min/2poz/60°C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]