Puszka pomidorów i puszka ciecierzycy należą do tych produktów, które zawsze mogę znaleźć w swojej kuchni. Kiedy potrzebuję zrobić szybki obiad robię z nich ekspresowe curry. Proponuję podawać je z ryżem i młodym szpinakiem.
składniki na curry:
-1 ząbek czosnku
-1 mała czerwona cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
-1 puszka ciecierzycy
-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-5 łyżeczek gotowej przyprawy curry
-mleko kokosowe do zabielenia (opcjonalnie)
Obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę wraz z ząbkiem czosnku wrzucić przez otwór w pokrywie na wirujące ostrza 10s/5poz.
Zgarnąć łopatką na dno naczynia, zalać oliwą z oliwek i podsmażyć 3min/2poz/120°C.
Wlać pomidory i gotować 10min/2poz/100°C.
Dodać odsączoną ciecierzycę i przyprawę curry. Całość gotować jeszcze 5min/2poz/100°C w trybie reverse.
Jeżeli decydujemy się dodać mleko kokosowe wlewamy je pod koniec gotowania przez otwór w pokrywie.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńU mnie to samo ;) Bez cieciorki ani rusz! Super opcja :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Zrobilam. Pycha! Do tego ugotowalam komose ryzowa, wszyscy zjedli ze smakiem. Super szybki, bardzo smaczne danie:-)
OdpowiedzUsuńHania
Super, cieszę się :)
Usuń