środa, 10 maja 2017

Ekspresowe curry z ciecierzycy (mc+)

Puszka pomidorów i puszka ciecierzycy należą do tych produktów, które zawsze mogę znaleźć w swojej kuchni. Kiedy potrzebuję zrobić szybki obiad robię z nich ekspresowe curry. Proponuję podawać je z ryżem i młodym szpinakiem.


składniki na curry:

-1 ząbek czosnku
-1 mała czerwona cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
-1 puszka ciecierzycy
-3 łyżki oliwy z oliwek
- 3-5 łyżeczek gotowej przyprawy curry
-mleko kokosowe do zabielenia (opcjonalnie)



Obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę wraz z ząbkiem czosnku wrzucić przez otwór w pokrywie na wirujące ostrza 10s/5poz.

Zgarnąć łopatką na dno naczynia, zalać oliwą z oliwek i podsmażyć 3min/2poz/120°C.

Wlać pomidory i gotować 10min/2poz/100°C.

Dodać odsączoną ciecierzycę i przyprawę curry. Całość gotować jeszcze 5min/2poz/100°C w trybie reverse.

Jeżeli decydujemy się dodać mleko kokosowe wlewamy je pod koniec gotowania przez otwór w pokrywie.


4 komentarze:

  1. U mnie to samo ;) Bez cieciorki ani rusz! Super opcja :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobilam. Pycha! Do tego ugotowalam komose ryzowa, wszyscy zjedli ze smakiem. Super szybki, bardzo smaczne danie:-)
    Hania

    OdpowiedzUsuń

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]