czwartek, 8 grudnia 2016

Piernik marchewkowy

Przy robieniu ciast często staram się wybierać ich najzdrowsze wersje. Ciasto, które w przepisie ma margarynę odrzucam na wstępie. Ten piernik przeszedł już ze mną kilka przeobrażeń bo szukałam najlepszych składników ale takich, które nie zepsują jego smaku. Ciasto nie jest specjalnie słodkie ale polewa nadrabia te braki. Jeśli ktoś chciałby zrobić wersje jeszcze bardziej fit może spróbować zrezygnować z cukru na rzecz drugiego banana i pominąć polewę.


składniki
ciasto:
-3-4 obrane marchewki (ok 350g)
-4 jajka
-1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (170g)
-1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (180g)
-1/2 szklanki  oleju, u mnie z pestek winogron  (110g)
-1/2 szklanki cukru (100g)
-1 dojrzały banan
-2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
-2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2/3 szklanki bakalii (100g)

polewa:
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki gorącej wody
100g masła


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Obrane marchewki pokrojone na większe kawałki umieszczamy w naczyniu miksującym i rozdrabniamy 10s/7poz.

Dodajemy resztę składników i mieszamy 30s/2-7poz podkręcając obroty i pomagając sobie łopatką (kopystką) przez otwór w pokrywie.

Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy do suchego patyczka (ok 50-60min).

Piernik najlepiej studzić w uchylonym piekarniku.

Kiedy jest już wystudzony przygotowujemy polewę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wraz z resztą składników umieszczamy w naczyniu miksera. Podgrzewamy 2min/1poz/80°C do połączenia się składników i wylewamy na ciasto.

1 komentarz:

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]