niedziela, 6 listopada 2016

Eklerki

Eklerki to moje ulubione ciastka z dzieciństwa. Przepis jest prosty lecz niestety pracochłonny. Wielokrotne mycie naczynia i czekanie na ostygnięcie kolejnej masy nie należy do przyjemności. Bez idealnej szprycy z dużą gwiazdką ciężko mi było też osiągnąć ładny kształt eklerki. Na szczęście smak wynagrodził trudy zmagań. Następnym razem jednak zdecyduję się raczej na zrobienie karpatki a nie pojedynczych ciastek.

ciasto:
-60g masła
-szczypta soli
-1 szklanka mąki (150g)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-4 jajka

krem:
-2 szklanki mleka (500g)
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-4 łyżki mąki ziemniaczanej (40g)
-150g masła (temperatura pokojowa)
-4 łyżki cukru pudru

przygotowanie ciasta:

Do naczynia miksującego wlać 250ml wody, dodać masło, sól i podgrzewać 5min/1poz/100°C.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać 20s/4poz.

Otworzyć pokrywę i poczekać ok 8-10 min aż masa ostygnie.

Następnie nastawić urządzenie na 45s/5poz i po kolei przez otwór w pokrywie dodać 4 jajka.
Zamknąć otwór w pokrywie i mieszać jeszcze 30s/5poz.

Nastawić piekarnik na 220°C.

Ciasto umieścić w szprycy z końcową gwiazdki. Na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, formować 8-10 języczków. Należy zostawić między nimi odstępy ponieważ ciasto mocno rośnie.
Wkładać do nagrzanego piekarnika i piec na środkowej półce przez ok 25-30min.

Jeszcze ciepłe eklerki kroić wzdłuż na pół i pozostawić na kratce do całkowitego ostudzenia.

przygotowanie kremu:

Do naczynia miksującego włożyć mieszadło (motylek). Wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i gotować 8min/2poz/100°C.

Budyń przelać do innego naczynia i odstawić do ostygnięcia. Naczynie umyć.

Do naczynia miksującego włożyć masło pokrojone na kawałki, cukier i ucierać 1min/3poz.

Nałożyć mieszadło (motylek), ustawić 1,5 min/1poz i przez otwór w pokrywie dodawać budyń.
Zgarnąć masę ze ścianek naczynia i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ok 45s/2poz.

Masę schłodzić w lodówce przez ok 20 min i przełożyć nią ciastka.

Eklerki podawać posypane cukrem pudrem bądź polane rozpuszczoną czekoladą.

4 komentarze:

  1. Jestem od niedawna szczęśliwą posiadaczką tego urządzenia i jestem bardzo z niego zadowolona, korzystam z niego codziennie. Będę na pewno często teraz wchodzić na Twojego bloga :-)zapraszam również do mnie www.agattek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,
    Ile wody należy użyć do ciasta?
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Przepraszam umknęła mi ta wartość w przepisie. 250ml już poprawilam.

      Usuń

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]