środa, 8 czerwca 2016

Rozszerzanie diety malucha - pierwsze papki warzywne

Mój synek skończył już sześć miesięcy i zaczęłam mu rozszerzać dietę o warzywa. Przez ostatni miesiąc zapoznaliśmy się już dobrze z miseczką i łyżeczką ponieważ jako pierwszą wprowadziłam mu kaszkę bezglutenową. Papki nie wychodzą mi super gładkie ale nam to nie przeszkadza. Zaczęliśmy od marchewki, następnie przeszliśmy przez marchewkę z ziemniakiem a teraz od kilku dni jemy marchewkę z ziemniakiem i brokułem stopniowo zwiększając ilość tego ostatniego. 
 

papka z marchewki 

składniki:

-2 małe marchewki (ok 100g)
-1 łyżeczka oliwy z oliwek bądź masła
-300 ml wody (u mnie źródlana)



Umyte i obrane marchewki pokroić na grubsze talarki. Nastawić rozdrabnianie na 10s/8poz i przez otwór w pokrywie wrzucić marchewki.

Rozdrobnione marchewki przełożyć do koszyczka. Najłatwiej zrobić to dokupioną sylikonową łopatką (ta dołączona do urządzenia nie sprawdza się najlepiej w tym celu - jest zbyt twarda)

Naczynie przepłukać i wlać do niego wodę. Włożyć koszyczek i gotować marchewkę na parze 20min/2poz/SF (varoma, steamer). Należy pamiętać, żeby zamknąć otwór w pokrywie.

Wyjąć koszyczek przy pomocy łopatki dołączonej do urządzenia.
Z wody pozostałej po gotowaniu zostawić ok 25ml, dodać marchewkę, pusty koszyczek włożyć z powrotem i zmiksować z tłuszczem 30s/4poz.

Jeżeli papka wyszła nam za gęsta należy dodać wody a jeśli za rzadka można spróbować odsączyć jej nadmiar. Jeżeli wprowadzamy gluten można też zagęścić papkę łyżeczką kaszki glutenowej.

papka z marchewką, ziemniakiem i brokułem

składniki:

- 150-200g warzyw:
1 ziemniak 
1 marchewka
2-4 różyczki brokuła   

-1 łyżeczka oliwy z oliwek bądź masła
-300 ml wody (u mnie źródlana)


Umyte i obrane warzywa pokroić na kawałki. Brokuła rozdzielić na różyczki.

Nastawić rozdrabnianie na 10s/8poz i przez otwór w pokrywie wrzucić marchewkę.

Rozdrobnione marchewki przełożyć do koszyczka i dodać resztę warzyw.

Naczynie przepłukać i wlać do niego 300ml  wody. Włożyć koszyczek i gotować warzywa na parze 20min/2poz/SF (varoma, steamer). Należy pamiętać, żeby zamknąć otwór w pokrywie.

Wyjąć koszyczek  i do wody pozostałej po gotowaniu dodać warzywa i tłuszcz. Pusty koszyczek włożyć z powrotem i miksować 30s/4poz.

Jeżeli zaczęliśmy wprowadzać gluten dodajemy do papki łyżeczkę kaszki glutenowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]