poniedziałek, 25 lipca 2016

Ryba po grecku

Moje ulubione wcielenie ryby to właśnie ryba po grecku. Dotychczas przepis ten był zarezerwowany głównie na święta bo nikomu nie chciało się ścierać na tarce tylu marchewek. Od dziś mogę dołączyć to danie do menu codziennego. Tym bardziej, że jest to ryba w wersji light - robiona na parze a nie w panierce i z niewielka ilością oleju.



składniki:
3-4 filety z ulubionej ryby ( np dorsz, mintaj, morszczuk)
1 niewielki por (biała część)
4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
5 średnich marchewek (ok 500g)
1 korzeń pietruszki (ok 100g)
1 szklanka passaty pomidorowej (przecieru)
1/3 szklanki wody
przyprawa do ryb
3 ziarnka ziela angielskiego
1 listek laurowy
szczypta soli


Warzywa myjemy, obieramy (nie dotyczy pora) i kroimy na większe kawałki.

Urządzenie ustawiamy na 10s/10poz i przez otwór w pokrywie wrzucamy pora.

Po posiekaniu zgarniamy pora ze ścianek, równomiernie polewamy go olejem i podsmażamy 4min/2poz/SF (120°C).

Rozkręcamy urządzenie na prędkość 20-30s/5poz i przez otwór w pokrywie kolejno wrzucamy marchewki i pietruszkę. Zgarniamy wszystko ze ścianek na dno naczynia,

Dodajemy przecier, wodę, ziele angielskie, listek laurowy i mieszamy łopatką.

Na przystawce do gotowania na parze układamy rybę i  posypujemy ją przyprawą do ryb bądź innymi ulubionymi przyprawami.

Nakładamy przystawkę i ustawiamy urządzenie na 20min/1poz/SF(120°C).

Po tym czasie jeśli ryba jest już ugotowana ściągamy przystawkę do gotowania na parze.

Marchew dosalamy, dajemy zwykłą pokrywkę i dusimy dalej ok 20-30min/1poz/SF(120°C).

Danie można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.


1 komentarz:

  1. Nie ukrywam, że ryba po grecku dość często znajduje się na moim stole - uwielbiam połączenie ryby, warzyw i przecieru pomidorowego. Lubię również łososia, którego często przygotowuje w piekarniku. Zdarza mi się również przygotowywać go według przepisów znajdujących się na stronie internetowej http://www.mowilosos.pl/

    OdpowiedzUsuń

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]