niedziela, 29 maja 2016

Lody czekoladowe bez laktozy

Kiedy w sezonie zimowym widzę, że moje banany zaczynają być już mocno dojrzałe robię chlebek bananowy. W sezonie letnim zaś szybko je mrożę na lody. Banany można zmiksować same albo z dodatkami. W tym przepisie pokażę Wam moją  ulubioną wersję czekoladową.

składniki:
-2 dojrzałe banany
-1 łyżka kakao
-1/2 gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
-1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki ok 1 cm i zamrozić. Najlepiej mrozić banany co najmniej całą noc. Im lepiej zamrożone banany tym bardziej nasze lody konsystencją będą przypominały te klasyczne. Jeśli będziemy mrozić tylko godzinę/dwie wyjdzie nam zimny koktajl nie lody (ale też pyszny).

Do naczynia miksującego wrzucić czekoladę połamaną na kostki i rozdrobnić 10s/10poz.
Część czekolady odsypać do dekoracji. 

Do pozostawionej czekolady dodać zamrożone banany*, kakao, miód i zmiksować 30s/8poz.

*Jeżeli plasterki banana zbiły się w jedną bryłę należy odczekać krótką chwilę i je porozdzielać.

Lody podawać od razu posypując odłożoną wcześniej czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]