niedziela, 15 maja 2016

Bajaderki

Nadszedł wreszcie moment, żeby wykorzystać zamrożone resztki ciast ze świąt Wielkanocnych. U mnie podstawowym składnikiem bajaderek zostały skrawki z 2 babek z zajączkiem. Bajaderka to pyszne ciastko, które pozwala nam się pozbyć resztek, bądź nie do końca udanych wypieków (np. nie wyrośniętego biszkoptu, za twardych muffinów etc). W zależności jakich ciast i bakalii użyjemy zyskamy nową jakość. Jeśli ciastek nie będą spożywały dzieci można pokusić się o wersję alkoholową.


składniki:
-450g resztek ciast (bez kremu, owoców, żelatyny)
-1/3 kostki masła (ok 67g)
-1/4 szklanki mleka (może być roślinne)
-2 czubate łyżki kakao
-2 czubate łyżki dżemu np wiśniowego lub śliwkowego (ok 100g)
-10 kropli aromatu rumowego lub 2 łyżeczki rumu bądź innego alkoholu
-1/2 szklanki bakalii (jeżeli są rodzynki to należy je wcześniej namoczyć)
-wiórki kokosowe, orzeszki, posypka bądź kakao do obtoczenia

Ciasta pokruszyć 30s/3poz (długość mieszania dostosować do rodzaju ciasta- najlepiej, żeby nie zostały zmielone na mąkę ale by pozostawały małe kawałki).
Odsypać je do innego naczynia.

W naczyniu miksującym umieścić masło, mleko, kakao i podgrzewać mieszając 5min/2poz/100°C
Lekko przestudzić.

Dodać pokruszone ciasta, dżem, aromat rumowy, bakalie i mieszać 1min/2poz pomagając sobie od góry łopatką (kopystką).

Jeżeli masa wyjdzie za gęsta można dolać więcej mleka a jeśli zbyt płynna - ciasta, pokruszonych herbatników bądź mleka w proszku.

Formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych bądź innej wybranej posypce.

Schłodzić w lodówce.

Z przepisu wychodzi 10 niewielkich bajaderek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]