Jestem fanką pizzy na cienkim cieście, która nie ma za wielu dodatków. W polskich pizzeriach bardzo często wybieram margheritę. Zdziwiłam się kiedy we Włoszech zobaczyłam jeszcze prostszą wersję pizzy - marinarę. Sos do tej pizzy to połączenie czosnku, pomidorów i oregano. Oczywiście nie trzeba poprzestać tylko na tym sosie i można dodać na wierzch swoje ulubione dodatki. My dodaliśmy tylko parę listków rukoli.
W moim wcześniejszym wpisie znajdziecie ciasto do pizzy.
składniki na sos:
- 3 spore ząbki czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 puszka pomidorów
-2 łyżki suszonego oregano
-sól
-pieprz
Ząbki czosnku wrzucić przez otwór w pokrywie na wirujące ostrza 10s/10poz.
Poszatkowany czosnek zgarnąć łopatką na dno naczynia, zalać oliwą z oliwek i podsmażyć 3min/2poz/120°C (SF, varoma).
Dodać pomidory z puszki i zmiksować 30s/5poz (sos nie musi być zupełnie gładki)
Doprawić oregano, solą, pieprzem i zredukować 5-10min/2poz/120°C (SF, varoma) pamiętając żeby zostawić otwarty otwór w pokrywie. Można zakryć go koszyczkiem, żeby nie pryskało.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]