wtorek, 9 stycznia 2018

Drożdżowe placki z bananami

Już wielokrotnie robiłam bananowe placki z przepisu znalezionego na przepisowni. Niestety nigdy do tej pory nie został żaden, żeby zrobić zdjęcie tak szybko znikają. Tym razem zakazałam jeść zanim mąż nie wykona fotografii.

Dobrą informacją dla użytkowników MC bez plusa jest to że ciasto, mimo że drożdżowe, nie jest ciężkie. Nie trzeba wykorzystywać więc funkcji wyrabiania ciasta a wystarczy zamieszać.


składniki:
-30g świeżych drożdży
-1 szklanka mleka (250g)
-1/4 szklanki cukru (50g)
-2 szklanki mąki (300g)
-2 łyżki soku z cytryny 
-3 łyżki oleju roślinnego (ok 30g)
-2 jajka
-szczypta soli
-3 banany



Drożdże z mlekiem i 2 łyżkami cukru podgrzać 2,5min/1poz/37°C.

Dodać resztę cukru, mąkę, jajka, olej, sok z cytryny i szczyptę soli i wymieszać ciasto 2min/4poz.

Ciasto przelać do innego naczynia i delikatnie wmieszać banany pocięte na plasterki. 

Rozgrzać olej na patelni po czym do smażenia zmniejszyć nieco temperaturę, żeby dać plackom chwilę na wyrośnięcie.







3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placuszki! Już wyobrażam sobie ich smak :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. mam mc uzywanego odkupionego na wiosnę, a teraz ma być mc+ znowu w lidlu i biję się czy kupić czy odpuścić. czy jesteś zadowolona z mc+, czy kupiłaś go tylko ze względu na ciasta cięższe

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne zdjęcie 📸!
    Przepisu spróbuję bo jakoś zmiksowane na papkę i bez drożdży mi nie podchodzą. Może mój brzdąc też je pokocha

    OdpowiedzUsuń

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]