poniedziałek, 27 czerwca 2016

Ciasto ucierane z owocami

W okresie kiedy natura rozpieszcza nas różnymi owocami sezonowymi dobrze jest mieć patent na szybkie ciasto. U mnie dziś ucierany placek z czarną porzeczką. Żeby ciasta wyszło trochę więcej możemy dodać więcej mąki ziemniaczanej (do 150g) i zwiększyć ilość proszku do pieczenia do 1,5 łyżeczki. Nie podaję liczby owoców ponieważ zależy ona od wielkości blaszki i posiadanych zasobów.

składniki:
-2/3 szklanki cukru (ok 170g)
-1 kostka masła w temperaturze pokojowej (200g)
-3 jajka
-1 i 1/3 szklanki maki pszennej (200g)
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50g)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-owoce sezonowe
-cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Nagrzać piekarnik do 180°C.

Cukier rozdrobnić 20s/9poz.

Do cukru dodać masło i ucierać 2min/4poz. Dodać jaja i nadal ucierać 2min/4poz.
Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek  i wyrobić 1,5min/6poz.

Ciasto wylać na wysmarowaną blachę i wyłożyć owocami.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 50 min w 180°C (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto można przyprószyć cukrem pudrem. 



11 komentarzy:

  1. Mniam! U mnie dziś też ucieraniec:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dużą miałaś blachę? pozdrawiam, agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortownicę o średnicy 23cm, ale spokojnie może być większa.

      Usuń
    2. Ciasto może być niskie i fajnie jest jak jest sporo owoców. U mnie nie było bardzo dużo bo nie dotrwały ;)

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie ciasta,a już z jagodami to czysta rozkosz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam mam dwa pytania czy ktoś zrobił ten przepis z MC+? Oraz czy mogą być mrożone jagody?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czesc, ja dzis je robie z mrozonymi malinami. Robilam juz ze swiezymi owocami i wyszlo pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]