W okresie kiedy natura rozpieszcza nas różnymi owocami sezonowymi dobrze jest mieć patent na szybkie ciasto. U mnie dziś ucierany placek z czarną porzeczką. Żeby ciasta wyszło trochę więcej możemy dodać więcej mąki ziemniaczanej (do 150g) i zwiększyć ilość proszku do pieczenia do 1,5 łyżeczki. Nie podaję liczby owoców ponieważ zależy ona od wielkości blaszki i posiadanych zasobów.
składniki:
-2/3 szklanki cukru (ok 170g)
-1 kostka masła w temperaturze pokojowej (200g)
-3 jajka
-1 i 1/3 szklanki maki pszennej (200g)
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (50g)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-owoce sezonowe
-cukier puder do posypania (opcjonalnie)
-cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Cukier rozdrobnić 20s/9poz.
Do cukru dodać masło i ucierać 2min/4poz. Dodać jaja i nadal ucierać 2min/4poz.
Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek i wyrobić 1,5min/6poz.
Ciasto wylać na wysmarowaną blachę i wyłożyć owocami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 50 min w 180°C (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto można przyprószyć cukrem pudrem.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest smaczne :D
UsuńMniam! U mnie dziś też ucieraniec:)
OdpowiedzUsuń:) a z jakimi owocami?
Usuńjak dużą miałaś blachę? pozdrawiam, agata
OdpowiedzUsuńTortownicę o średnicy 23cm, ale spokojnie może być większa.
UsuńCiasto może być niskie i fajnie jest jak jest sporo owoców. U mnie nie było bardzo dużo bo nie dotrwały ;)
UsuńBardzo lubię takie ciasta,a już z jagodami to czysta rozkosz.
OdpowiedzUsuńWitam mam dwa pytania czy ktoś zrobił ten przepis z MC+? Oraz czy mogą być mrożone jagody?
OdpowiedzUsuńCzesc, ja dzis je robie z mrozonymi malinami. Robilam juz ze swiezymi owocami i wyszlo pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMi wyszedł zakalec 😩
OdpowiedzUsuń