Tomasz po raz pierwszy zjadł całą porcję (ok 125ml) papki a gdyby mógł zjadłby jeszcze więcej. Powoli odkrywam jakie smaki najbardziej odpowiadają mojemu dziecku. Ta papka ma też idealną konsystencję. Polecam i nie będę więcej pisać o papkach bo każdą będę robić podobnie wprowadzając tylko nowe składniki. Do wpisów z rozszerzania diety malucha wrócę zapewne przy wprowadzaniu mięsa, owoców a potem trochę bardziej skomplikowanych dań.
składniki:
4 małe, młode ziemniaczki
1 nieduża marchewka
2 duże różyczki kalafiora
-1 łyżeczka oliwy z oliwek
-1 i 1/4 szklanki wody (ok 315ml)
Nastawić rozdrabnianie na 10s/10poz i przez otwór w pokrywie wrzucić marchewkę.
Rozdrobnione marchewki przełożyć do koszyczka i dodać do niego resztę warzyw.
Naczynie przepłukać i wlać do niego 315ml wody. Włożyć koszyczek i gotować warzywa na parze 20min/2poz/SF (varoma, steamer). Należy pamiętać, żeby zakryć otwór w pokrywie.
Wyjąć koszyczek i do wody pozostałej po gotowaniu dodać warzywa i oliwę. Pusty koszyczek włożyć z powrotem i miksować 30s/4poz.
Jeżeli zaczęliśmy wprowadzać gluten dodajemy do papki łyżeczkę kaszki glutenowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]