czwartek, 20 października 2016

Zupa krem z cukinii

Pierwsza zupa krem robiona w nowej maszynie MC+. W nowym modelu możemy ustawić wyższą temperaturę podsmażania (130 zamiast 120°C) ale tak naprawdę niewiele to zmienia. Serek topiony z przepisu zamieniłam na ziemniaka. Zupa jest dzięki temu zdrowsza a nadal aksamitna.


składniki:
-1 por
-2 niewielkie cukinie (ok 700g)
-2 ziemniaki (ok 150g)
-2 i 1/2 szklanki bulionu bądź wody (750ml)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-sól
-pieprz
-garść świeżej mięty (opcjonalnie)
-jogurt grecki do zabielenia (opcjonalnie)



Białą część pora (ok 5 cm) umyć, pokroić na większe kawałki i wrzucić przez otwór w pokrywie na wirujące ostrza 8s/10poz.

Pora zgarnąć ze ścianek na dno naczynia i równomiernie zalać oliwą z oliwek. Szklić 3min/2poz/130°C.

Ziemniaki obrać i pokroić na większe kawałki, cukinii nie obierać i pokroić na kawałki.

Do naczynia włożyć ziemniaki, cukinię i rozdrobnić 10s/7poz. Dodać gorący bulion bądź wodę i gotować 15min/1poz/100°C.

Dodać przyprawy, umytą miętę i zblendować 30s/2-10poz powoli podkręcając obroty.

Można zabielić jogurtem greckim.

Podawać z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]