Ponieważ owoce sezonowe w tym roku na prawdę obrodziły po placku ucieranym przyszła pora na ciasto kruche. To ciasto kojarzy się najbardziej z szarlotką bądź wersją z rabarbarem ale tak naprawdę możemy poszaleć z innymi owocami. U mnie był to miks agrestu, czerwonej porzeczki, malin i poziomek.
składniki:
ciasto
-2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(ok 375g)
-1 kostka masła (200g)
-4 łyżki cukru (ok 50g)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 żółtka
piana
-4 białka
-2/3 szklanki cukru (ok 150g)
-szczypta soli
-owoce ok 500g
(np porzeczki, agrest, maliny,
truskawki, rabarbar)
truskawki, rabarbar)
Schłodzone masło pokroić w plastry. Wszystkie składniki ciasta umieścić w naczyniu miksującym. Wyrabiać 1min/5poz pomagając sobie łopatką (kopystką) przez otwór w pokrywie.
Ciasto wyjąć z naczynia i podzielić na dwie części większą (ok 3/4) i mniejszą (1/4). Obie części włożyć do lodówki na ok 1h. Oddzielone białka można także włożyć do lodówki.
Naczynie miksujące dokładnie wymyć i osuszyć.
Po 1h:
Piekarnik nagrzać do 180°C
Do naczynia miksującego włożyć motylek. Białka ubijać ze szczyptą soli 4min/4poz (pamiętać, żeby nie zakrywać otworu w pokrywie).
Po tym czasie nastawić 1min/4poz i nadal ubijając powoli przez otwór w pokrywie wsypać cukier.
Blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić większą częścią ciasta. Wyłożyć na nie owoce, przykryć je pianą i na samą górę zetrzeć/rozkruszyć resztę ciasta.
Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 50min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]