czwartek, 21 kwietnia 2016

Ryż z jabłkami

Dziś szybka, prosta inspiracja obiadowa. Rosły mężczyzna może by się tym nie najadł ale ja dziś robiłam obiad tylko dla siebie i córki. W przepisie podaje dwa jabłka jako ilość na dwie osoby. Na każdą dodatkową osobę proponuję dołożyć po jednym sporym jabłku.

składniki:
-1-2 torebki ryżu
-2 duże jabłka
-1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
-cukier (opcjonalnie)
-woda

Ulubiony ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Jabłka obrać, podzielić na ósemki  i wydrążyć gniazda nasienne. Umieścić je w naczyniu miksującym i zmiksować 10s/8poz.

Dodać łyżkę wody, łyżeczkę cynamonu i podgotować 10min/2poz/100°C.

Jeżeli jabłka są za kwaśne dosłodzić je do smaku i zamieszać 1min/3poz. Moje były dostatecznie słodkie i nie dosładzałam ich wcale

Jabłka podawać z  ryżem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]