niedziela, 17 kwietnia 2016

Ciasto do pizzy


Dziś pierwszy na moim blogu przepis na ciasto drożdżowe. Przepis zaczerpnęłam z włoskiego bloga Cucinare con Monsieur Cuisine. Dopasowałam go tylko trochę do polskich standardów (jeden rodzaj mąki zamiast dwóch i świeże drożdże zamiast sypkich).  Kto zna język niech koniecznie tam zajrzy. Mnie za dwa tygodnie czeka wycieczka do Włoch. Mam nadzieję przywieźć stamtąd sporo kulinarnych inspiracji.

składniki:
-2/3 szklanki wody (165ml)
-1/3 opakowania drożdży (ok 30g)
-1 łyżeczka cukru
-2 szklanki mąki pszennej, najlepiej typ 00 (300g)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-1 łyżeczka soli

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, rozkruszone drożdże i mieszać 3min/2poz/37°C.

Dodać oliwę z oliwek, mąkę, sól i wyrabiać 30s/4poz a następnie 1min/2poz.
(W MC+ używamy oczywiście funkcji knead)

Ciasto przełożyć do miski i odstawić na dwie godziny, żeby urosło.

Ciasto rozwałkować jak najcieniej na posypanej mąką stolnicy. Na cieście rozsmarować sos np. pomidorowy i ułożyć ulubione dodatki. Pizze włożyć do nagrzanego (do 220°C) piekarnika na ok 15 min. Ciasto wychodzi cienkie i chrupiące na brzegach.

Z podanych proporcji wychodzi jedna duża pizza lub dwie mniejsze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]