Każdy miłośnik serników ma swój jedyny, wybrany rodzaj, któremu nie potrafi się oprzeć. Moim ulubionym jest właśnie sernik królewski. Tym razem przepis w pełni tradycyjny na ciężkie i słodkie ciasto. Taki smak pamiętam z dzieciństwa i taki musi być i teraz. Staram się go nie robić za często bo pełna blacha jest dla mnie niebezpieczna - zanadto kusi.
składniki:
ciasto
-2 i 2/3 szklanki mąki pszennej (400g)
-4 łyżki kakao (40g)
-kostka miękkiego masła (200g)
- 1/2 szklanki cukru (100g)
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa
-1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka)
-4 jajka
-budyń waniliowy
-3/4 szklanki cukru (150g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/3 szklanki rodzynek
-szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180°C.-1/3 szklanki rodzynek
-szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu do miksowania i wyrobić 2min/knead (interwał) pomagając sobie łopatką przez otwór w pokrywie.
Ciasto podzielić na dwie części i umieścić je w zamrażarce na ok 45 minut.
Do czystego, suchego naczynia miksującego włożyć motylek, wbić białka, dodać szczyptę soli i ubijać przy otwartym otworze w pokrywie 5min/4poz.
Wyjąc motylek. Pianę przełożyć do innego naczynia.
Twaróg, żółtka, budyń, cukier i proszek do pieczenia umieścić w naczyniu miksującym i wymieszać 20s/5poz.
Dodać pianę z białek, rodzynki i delikatnie wymieszać masę łopatką.
Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, zetrzeć pierwszą część ciasta. Na nią delikatnie wylać masę serową i posypać startą drugą częścią ciasta.
Piec godzinę czasu. Studzić w uchylonym piekarniku a następnie schłodzić w lodowce.
Moje dzieci uwielbiają ten sernik!!!!
OdpowiedzUsuńProszę napisać na jakiej wielkości blaszce Pani robi to ciasto?
:) Zrobiłam ten sernik w blaszce 35x20cm. W większej bym nie robiła raczej w troszkę mniejszej to wyjdzie wyższy.
UsuńMogę prosić o przypomnienie co jest a'la interwałem w MC? Kiedyś o tym pisałaś ale nie mogę odnaleźć tej info :/
OdpowiedzUsuń