wtorek, 16 sierpnia 2016

Daktylowe kulki mocy


To chyba pierwsza zdrowa  przekąska, która tak bardzo zasmakowała mojej córce. Staram się więc robić kulki regularnie bo zalet mają wiele. Są pożywne, długo trzymają się w lodówce, przepis można modyfikować w zależności od zasobów kuchennych, upodobań czy alergii pokarmowych. Nie próbowałam ich jeszcze robić ze zwykłych suszonych daktyli, które są mniej kleiste. Jeżeli ktoś chce spróbować niech najpierw namoczy je ok h czasu we wrzątku.

składniki:
-9 daktyli Medjool (ok 180g)
-1 szklanka pestek lub orzechów (ok 160g)
 (u mnie tym razem: migdały, sezam, siemie lniane,  pestki dyni)
-2 łyżki oleju kokosowego
-3 łyżki kakao


Daktyle wypestkować.

Mieszankę pestek i orzechów rozdrobnić na drobne kawałeczki (bądź mąkę) 10s/10 poz. W zależności od mieszanki rozdrabnianie powtórzyć do pożądanej sypkości.

Część mieszanki można odsypać do późniejszego obtoczenia kulek.

Dodać pozostałe składniki i miksować 30s/2-10poz powoli podkręcając obroty.

Z powstałej masy formować kulki i jeśli ktoś chce obtaczać w odsypanych orzechach.

Kulki schłodzić w lodówce.

3 komentarze:

  1. Przetestowałam wersję z namoczonymi "normalnymi" daktylami, z orzeszkami laskowymi i migdałami, obtoczoną w kokoskach. Dobra była;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis, a najlepsze jest to że można go modyfikować wg upodobań smakowych! Proste i szybkie!
    S.

    OdpowiedzUsuń

Dodaj zdjęcie wpisując jego adres tak: [img]ADRES-ZDJĘCIA-TUTAJ[/img]